منظور از عرضه اولیه چیست؟
خوشبختانه در سالهای اخیر مردم ایران با مقوله بورس، بازار سرمایه و اصطلاحات مربوطه آشناتر شدهاند و امروزه بینش آگاهانهتری به این بازار دارند. یکی از روشهای سرمایهگذاری در این بازار خرید عرضههای اولیه است که معمولا طبق فراخوان و زمان خاصی به فروش میرسند. در این مطلب قصد داریم به موضوع عرضه اولیه و سریعترین راه برای خرید عرضه اولیه در بورس بپردازیم. پس در ادامه همراه با ما باشید.
منظور از عرضه اولیه چیست؟
به طور کلی هرگاه شرکتی برای نخستین بار سهام خود را در بورس عرضه کند به آن سهام، عرضه اولیه گفته میشود. پس همه سهمهایی که در بازار فعال هستند به نوعی عرضه ثانویه و سهمهایی که برای نخستین بار وارد بازار بورس میشوند به عنوان عرضه اولیه محسوب میگردند.
دلایل وجود تقاضا بالا برای خرید عرضه اولیه
بر طبق یک قانون وقتی شرکتی قصد ورود به بازار سرمایه را دارد، باید در ابتدا صورتهای مالی خود را به سازمان بورس ارائه نماید و این شرکت باید تا چندین سال مالی آینده سودساز باشد تا مجوز ورود به بورس را دریافت کند. معمولا در حالت کلی عرضههای اولیه در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت سود دهنده هستند و عموم فعالین بازار بورس علاقمند به سرمایهگذاری بر روی آنها هستند و به این ترتیب تقاضا برای خرید عرضه اولیه بالا است.
معمولا عرضههای اولیه بر طبق یک فراخوان ارائه میشوند و تعداد مشخصی حجم از سهم به هر کد بورسی تعلق میگیرد. به این ترتیب هر شخص نمیتواند تعداد بالاتری از عرضه اولیه را خریداری کند و در صورت تردید و یا تاخیر در ثبت سفارش امکان عدم خرید آن توسط هسته معاملات بالا است.
سریعترین راه برای خرید عرضه اولیه در بورس
گفته شد که در هنگام خرید عرضه اولیه هر کد بورسی تنها قادر است تعداد مشخصی از آن عرضه را خریداری کند و از آنجایی که عرضه اولیه پرسود بوده، تقاضا برای خرید و ثبت سفارش آن در روز پس از عرضه بسیار بالا است، زیرا در روز پس از عرضه هر کد بورسی قادر است تعداد چندین هزار از آن سهم را معامله کند. پس رقابت برای خرید و فروش عرضه اولیه در روز پس از عرضه بسیار بالا است.
باید گفته شود که رقابت بر سر معامله عرضههای اولیه حداقل تا 10 روز ابتدایی پس از عرضه بسیار بالا است و سرمایهگذاران عادی شانس بسیار کمی برای انجام سفارشات خود دارند. یکی از فاکتورهای اصلی برای ارسال ثبت سفارشات سرمایهگذاران به هسته معاملات استفاده از یک رایانه قدرتمند و اینترنت پرسرعت است. همچنین فعالینی که قصد دارند تا شانس انجام معاملات عرضه اولیه را داشته باشند، باید درخواست خود را در لحظه پیشگشایش بازار یعنی ساعت 8:30 و حتی یک یا دو ثانیه زودتر ثبت نمایند.
یکی دیگر از توصیههایی که در مورد سهامهای تازه عرضه شده در بورس مطرح میشود، خرید سهمهایی است که حجم مبنای تعیین شده آنها توسط معاملهگران حقیقی و حقوقی پر شده باشد. به این ترتیب سهمهایی که به تازگی وارد بورس شده و حجم مبنای خوبی را پر کردهاند سود دهنده برآورد میشوند و در غیر این صورت نمیتوان سود چشمگیری را از آن سهم انتظار داشت.
حرف آخر
در این مطلب به طور اختصاصی به معرفی عرضه اولیه سهام در بورس پرداختیم و چند ترفند ساده را به منظور سریعترین راه برای خرید عرضه اولیه در بورس مورد بررسی قرار دادیم. در انتها بازهم باید گفت که رقابت برای خرید عرضه اولیهها کاملا بالا است اما میتوان با استفاده از یک رایانه قدرتمند، اینترنت پرسرعت، تقاضای ثبت سفارش در پیشگشایش بازار و نکاتی که در مورد حجم مبنا گفته شد، شانس خود را برای معامله عرضه اولیه افزایش داد.